Möjligheter för unga inom EU

Det finns massor av spännande möjligheter för unga inom EU. Det kan handla om allt från stöd till att arbeta och studera utomlands till att få stöd att resa i Europa. På denna sidan får du olika tips på EU:s möjligheter för unga.

 Europeiska solidaritetskåren

Testa ett nytt jobb och bidra till en bättre värld Är du mellan 18 och 30 år och vill testa på att arbeta utomlands eller bidra till en bättre värld? Då kan du söka volontärtjänst via europeiska solidaritetskåren. Via EU får du stöd och ett ekonomiskt bidrag. De som har varit iväg på uppdrag via solidaritetskåren upplever ofta att de utvecklas, lär sig nya språk och upptäcker nya intressen. Det är en unik möjlighet att uppleva andra kulturer och träffa människor från olika platser.

Läs mer och hitta aktuella uppdrag: Om kåren | European Youth Portal (europa.eu)

Studera utomlands

Erasmus+ är EU:s program för utbildning, ungdomar och idrott. Går du en utbildning efter gymnasiet, praktisk eller teoretisk kan du tex. praktisera utomlands. Erasmus+ ger även stöd till att studera utomlands på kandidat-, master- eller doktorandnivå. Här finns även möjlighet att göra kortare skolutbyte och tillbringa tex. en månad på en skola ute i Europa. Lärare kan även söka finansiering för olika projekt och samarbete med andra skolor.

Läs mer: https://erasmus-plus.ec.europa.eu/sv/opportunities/opportunities-for-individuals

Det finns även Erasmus-möjligheter för unga företagare. Ett gränsöverskridande utbytesprogram som ger blivande, eller nya företagare, möjlighet att lära av erfarna småföretagare i andra länder.

Läs mer: Erasmus för unga företagare (erasmus-entrepreneurs.eu)

Här finns mer information och inspiration om att studera utomlands från Europeiska ungdomsportalen: Go abroad | European Youth Portal (europa.eu)

Att söka jobb utomlands

EURESJOB erbjuder en stor databas för lediga jobb i och utanför EU. På sidan finns även tips för att söka jobb och arbeta utomlands.

Läs mer och se lediga uppdrag: EURES (europa.eu)

Här finns mer information och inspiration om att jobba utomlands från Europeiska ungdomsportalen: Go abroad | European Youth Portal (europa.eu)

Praktik på någon av EU:s institutioner, organ eller byråer

Det finns flera möjligheter att söka EU-praktik för dig som är högskolestuderande. Som del av din utbildning under tiden du studerar (obetald) eller för dig som redan har en högskole- eller universitetsexamen (Traineeship).

Ett Traineeship pågår vanligtvis mellan fem och sex månader och du får lön under praktiken som varierar beroende på värdorganisation. Det kan vara praktik inom flera olika områden, så oavsett om du studerar statsvetenskap, kommunikation, informationsteknologi, miljö eller något helt annat på universitet kika in på nedan länk för att se vilka möjligheter som finns.

Traineeships | EU Careers (europa.eu)

Här finns mer information och inspiration om att praktisera från Europeiska ungdomsportalen: Go abroad | European Youth Portal (europa.eu)

Du har väl inte missat att du även kan söka praktikplats hos oss på Europa Direkt Sydskåne! Här kan du läsa en annons om att praktisera hos oss under dina studier >> Vi erbjuder platser till studenter under såväl höst- som vårtermin. Skicka över ditt CV och ett personligt brev om varför du vill praktisera hos oss.

Resa i Europa

Här finns mer information och inspiration om att resa i Europa på Europeiska ungdomsportalen: Go abroad | European Youth Portal (europa.eu)

Kolla även in “DiscoverEU”! Här har du chans att få ett resekort att resa runt i Europa (främst med tåg). Du får också ett europeiskt ungdomskort som ger dig rabatt på aktiviteter, boende och mat. Under 2023/2024 kommer 36 000 kort att delas ut. Läs mer: DiscoverEU | European Youth Portal (europa.eu)