För unga

Visste du att det är jättestor skillnad på om man röstar i EU-valen, beroende på vilken studieinriktning man valt? och att detta är extra tydligt bland unga och förstagångsväljare? Visste du också att runt 60% av alla de beslut som tas i din kommun är sådant som redan beslutats gemensamt i EU?

EU påverkar oss dagligen på mängder av sätt. Från att du går upp på morgonen och borstar tänderna tills du kryper ner under täcket igen på kvällen. I EU bestämmer vi en mängd saker gemensamt, från det vardagsnära som vilka medel som får vara i din tandkräm till de stora miljöfrågorna om utsläpp och bekämpningsmedel, som påverkar vår planet.

En utmaning är att många känner att de vet för lite om EU. Att det blir svårt att vara delaktig och påverka när man inte vet HUR och VAD. Men ta det lugnt. Det är precis det vi är här för 🙂 Vi vill göra EU enkelt och kul. Här kan du hitta lite snabbfakta. Men ännu bättre. Säg till din lärare att du vill att vi kommer ut och berättar mer och kör ett rollspel där ni får spela olika länder och faktiskt testa hur det funkar i EU.

EU erbjuder massor av möjligheter för unga kring att studera, arbeta och resa inom Europa. Läs mer om det här >>

…du som är extra intresserad av EU. Kanske vill du bli en ung, EU-ambassadör? Då finns det en utbildning att söka här

Tips på information om EU för unga!

FILM, HEMSIDOR OCH PODDAR

LÄS MER

What it is and what it does
Denna publikation är en översiktlig guide till EU. Den förklarar bland annat kort
vad EU är, vad EU gör inom olika områden för att förbättra människors liv och EU:s beslutsprocess. Den finns i olika format, bland annat en klickbar webb-version.

EU & jag
Den här broschyren är för unga mellan 14 och 18 år som vill veta mer om Europeiska unionen. Det är ett lättöverskådligt material med mycket grafik och bilder. I foldern finns massor av övningar och diskussionsunderlag såväl som tips på var en kan hitta mer information om EU. Materialet finns på flera olika språk och som tryckt folder, PDF och webbsida. Knutet till materialet finns även övningar som går att göra på nätet.

Efter att du tagit del av materialet ”EU & jag” kan du prova den här frågesporten
som finns online.

Kolla även gärna in Europa Direkt Sydskånes folder “Lär dig om EU” där du kan hitta massor av bra information.