Europadagen 2020

Medarbetare från Europa Direkt Sydskåne och Sjöbo och Tomelillas EU-samordnare framför Sjöbo kommunhus som flaggat för EU-dagen.
Medarbetare från Europa Direkt Sydskåne och Sjöbo och Tomelillas EU-samordnare framför Sjöbo kommunhus som flaggat för EU-dagen.

I lördags, 9 maj, uppmärksammade vi freden och sammanhållningen i Europa med Europadagen. För 70 år sedan på denna dag, i ett tal i Paris 1950, föreslog Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman en ny form av politiskt samarbete i Europa som skulle göra ett nytt krig otänkbart. Detta förslag betraktas i dag som startskottet för EU.

Europa Direkt Sydskåne höll fredagen 8 maj en distanskonferens för att uppmärksamma Europadagen på temat cirkulärekonomi. Den gästades av såväl svenska Europaparlamentariker och en expert från EU-kommissionen. Under evenemanget fick tittarna ställa frågor. För att bygga upp vår ekonomi igen efter covid-19-pandemin är det extra aktuellt att diskutera den cirkulärekonomiska färdplan som EU har planerat framöver. Om du missade att delta kan du se inspelningen här.

Vad betyder EU för mig?

Europa direktkontoren i Skåne visade under Europaveckan även upp filmer om vad EU har betytt för några av Skånes invånare. Nedan ett par exempel från Sydskåne. Se alla filmer på Europa Direkt Skåne på Facebook >>

Helena Kurki jobbar på Innovationscenter för landsbygden. Detta är ett nav och en mötesplats för både kunskap och information för innovatörer och entreprenörer på landsbygden i Skåne, medfinansierat av EU.

Lämna ett svar