Europadagsfirande på Simrishamns bibliotek!

I måndags firade vi Europadagen på Simrishamns bibliotek. 2022 är det Europeiska ungdomsåret, så vad kunde passa bättre än ett evenemang som höjde just ungas röster i Sydöstra Skåne?! Därför bjöd vi in unga att berätta om sin vision för framtiden. Självklart fick alla deltagare även blå tårta med gula EU-stjärnor 🙂

Deltagarna fick först lyssna på varför vi firar Europadagen och sedan om EU:s prioriteringar – vad som står på agendan just nu. Därefter var det deltagarnas tur att berätta vad de tycker är bra – och vad som kan bli bättre – i samhället. Det kunde handla om såväl saker i Simrishamn som i Europa. Vi var väldigt glada att vi även hade besök av Simrishamns kommunstyrelses ordförande Jeanette Ovesson som fick lyssna på de ungas tankar.

Just nu håller Europa Direkt Sydskånes novelltävling #YoungVoices4Europe på för fullt – ett sätt att få ungas röster att höras hela vägen till Bryssel! Efter att deltagarna fått fylla i ett papper med inspirationsfrågor kring framtiden kom nästa uppgift – gör om din vision till en novell! Att lyfta saker genom en novell är ett sätt att höja sin röst och att skapa påverkan. Att engagera andra i frågor som man själv brinner för.

Vi hoppas att vårt evenemang väckte både tankar och skrivarglöd hos deltagarna och att vi får se deras fantastiska framtidsvisioner i formen av skönlitterära texter framöver.

Ett stort tack till alla engagerade och glada unga och vuxna som firade Europadagen med oss!