Glad sommar och tack för en inspirerande val-vår!

Nu är det dags för sommar och semester efter en intensiv vår. Tack till alla som deltog i våra event och tog del av all information inför valet till Europaparlamentet.

Lite höjdpunkter under våren:

Medborgardialog i de Sydskånska kommunerna

Under våren besökte vi olika kommuner för att informera om valet och EU. Till vår hjälp hade vi våra fantastiska ungdomsambassadörer. I april besökte vi bland annat Sjöbo och Tomelilla bibliotek. I maj höll vi medborgardialog i Skurup på restaurang Rutger och en EU-dag i Simrishamn med såväl valdebatt som föredrag om vikten att rösta i EU-valet. Vi fick även möjlighet att ha ett infobord och prata med elever på Ystad gymnasium i samband med deras skolval.

Kosläpp i Skurup

Bilder från Kosläppet

Europa Direkt Sydskåne tillsammans med Skurups kommun medarbetare och våra unga EU ambassadörer spred information inför det stundande EU valet och påminde folk att rösta på Skurups kosläpp i april. Stora som små fick ta del av en kunskapskittlande tipsrunda som belyste hur EU påverkar landsbyggden och Sveriges bönder och pristagarna Sven Persson från Gärsnäs och Gun Gustavsen från Lövestad fick välja presentkort från lokala matföretag. 

Valdebatt i Ystads Gamla Rådhus

Här fick allmänheten en chans att ställa frågor direkt till politikerna i viktiga frågor som miljö, hållbar utveckling, fred och ekonomi. Efteråt blev det mingel och musik. Media rapporterade från eventet, bland annat SVT. Se klippet här >>

Årets mest spännande bussresa

LEADER Sydöstra Skåne och Europa Direkt Sydskåne bjöd på en guidad bussrundtur till Leaderprojekt som gör skillnad för vår landsbygd. Bussen och dess passagerare besökte flera spännande projekt och som underhållning blev det frågesport kring EU och frågor kring varför EU är relevant. Vinnaren Ann-Sofie Larsson svarade som motivering kring vikten av EU och valet: ”För mig är det viktigt att utöva min demokratiska rätt att påverka genom att rösta. Det eftersom EU påverkar många område tex arbetsmarknad, lagstiftning, landsbygdsutveckling och miljö.”

Utöver flera olika aktiviteter för allmänheten under våren har vi även genomfört utbildningar för tjänstepersoner inom kommunen på teman som ”Att äga och styra EU–projekt för långsiktiga resultat” och ”EU-utbildning tema ESF-projekt”. Just nu håller vi på att planera för nya ämnen.

Vi kommer att fortsätta berätta om kommande evenemang här på hemsidan, så håll utkik för nya spännande event. För frågor och förslag kontakta oss gärna.

Vi önskar er alla en riktigt glad sommar! 🙂

/Europa Direkt Sydskåne

Lämna ett svar