Driver du ett projekt som stärker delaktighet och framtidsmöjligheter för unga? Sök årets pris till civilsamhället!

Nu har Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, EESK, öppnat ansökan för årets pris till civilsamhället. Ett pris som hyllar civilsamhällets engagemang och kraft i Europa! I år delas priset in i två kategorier:  projekt som stärker ungdomars rätt i samhället och insatser till krigets offer i Ukraina. Vi passade på att prata lite med Louise Grabo som är ledamot i Europeiska Ekonomiska Sociala Kommittén och representant för LSU – Sveriges ungdomsorganisationer.

Skicka in ditt bidrag senast den 31 juli, 10.00 (centraleuropeisk tid)!

Två viktiga frågor under 2022 har varit kriget i Ukraina och ungas framtid i Europa. Många unga har drabbats hårt av pandemin med inställd skolgång och svårigheter att ta sig in på arbetsmarknaden. Varje år, sedan 2006, delar EESK ut ett pris till goda initiativ från det civila samhället på aktuella teman. I år är den totala prissumman hela 60 000 euro och kommer delas ut till upp till tre vinnare i var kategori.

”2022 är det europeiska ungdomsåret och EU-kommissionen vill lyftas ungas perspektiv i unionen. Vi vet att unga har drabbats hårt av pandemin med isolering och ökad psykisk ohälsa. Därav är det bra att Kommissionen satsar på unga och jag arbetar hårt i EESK med att det ska mynna ut i bra politiska förslag och inte bara fina ord”, säger Louise.

Egenmakt till ungdomar

2022 är ett år fyllt av spännande initiativ för att höja ungas röster och skapa en bättre framtid för unga i Europa. Betydelsen av dessa initiativ  som vill stärka ungdomar och deras deltagande i samhället vill EU nu belöna! Initiativ som kan söka priset får inte drivas med vinstintresse, det måste redan ha genomförts eller fortfarande pågå den 31 juli 2022.

Initiativet ska bidra till att öka ungdomars egenmakt genom minst ett av följande områden:

  • sysselsättning och tillgång till arbetsmarknaden
  • utbildning och träning
  • hälsa och välbefinnande
  • deltagande i politiska processer
  • stärka utsatta grupper

“Jag hoppas att många Svenska organisationer och enskilda söker till civilsamhällespriset. Jag vet att det finns många organisationer som arbetat hårt för ungas rättigheter och stöttat ukrainare på många sätt. Så tveka inte om att söka!”, säger Louise.

Läs mer om priset, ansökningskriterier och hur du skickar in ditt bidrag här >>

Solidaritet för Ukraina

Läs mer på vår sida europadirektsydskane.se om denna kategori och hur du söker  >>