Geokids – Vägen till pengarna

StenarDenna sommar vill Europa Direkt Sydskåne lyfta fram olika lokala projekt i Skåne och sprida inspirerande information om hur dessa verksamheter fått finansiering. Ett av de spännande projekten är Geokids, ett projekt av föreningen Geoforum Skåne, delfinansierat med EU-medel via LEADER Sydöstra Skåne. Emma Rehnström är geolog och en av grundarna av projektet och hon har berättat för oss om verksamheten och hur de hittade vägen till pengarna.

Geokids är ett delprojekt i en större verksamhet som drivs av föreningen Geoforum Skåne, där Emma är ordförande. Geokids är riktat till de yngre medlemmarna i samhället och projektet vill öka kunskapen om geologi och georesurser och vad de betyder för samhället. Emma Rehnström förklarar att projektets filosofi, det naturnära lärandet, är uppbyggt på tre pelare: geologi, hållbarhet samt kulturarv. Emmas förhoppning är att Geokids ska bli en bokningsbar upplevelse i samarbete med lokala aktörer, tillgänglig på flera ställen i Skåne där både barnfamiljer och skolklasser ska få komma ut och ta del av historien och kulturarvet som finns i naturen runt om oss, där ”naturen blir klassrummet . Upplevelsen innehåller också kunskapstest och avslutas med en diplomering till ”Geohjälte”.

Hittills har Geoforum Skåne haft tre Geokids-event, bland annat en geologitävling, där en skolklass på Piratenskolan i Kivik kom på första plats och vann en Geokids-upplevelse nu i våras. Första pris var en heldag i Alunbruket i Andrarum, där geologen och projektgrundaren Emma, tillsammans med projektgruppen, tog med eleverna på en geologisk tidsresa genom jordens och Skånes utveckling. De hade även geologi-bingo där eleverna fick leta efter fossiler och andra spännande geologiska fenomen. Övningar och berättelser om kulturarv och hållbarhet var också en del av dagens program.

Skolklassen i Kivik

Elever från Piratenskolan i Kivik. Foto: Geoforum SkåneGeoforum Skåne hittade sin väg till pengarna för projektet genom LEADER Sydöstra Skåne, finansieringen kommer från EU via Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Emma förklarar att finansieringen från LEADER har gjort det möjligt för huvudorganisatörerna att ta fram hela konceptet, som ständigt utvärderas och utvecklas. Det ligger också mycket ideellt arbete bakom projektet. Även utrustning som förstoringsglas och material till barnen har köpts in, tillexempel diplom och märke.

Ett tips som Emma gärna skickar vidare till andra lokala initiativ är att bygga på det som redan finns!

”Använd det ni redan har, det som är unikt, den speciella platsen ni har! Aktiviteterna blir inte bara unika av det man gör av dem utan det är platserna som gör aktiviteterna unika!” säger hon.

Geoforum har haft tre Geokids-event på två olika platser i Sydöstra Skåne. I Alunbruket i samarbete med Kaffestugan Alunbruket, Kiviks Museum och Kulturtrampet i Brösarp. I våras fanns det möjlighet för barn mellan 7-11 år att bli Geo-hjältar, när de i Karakås, Kivik i samarbete med Kiviks Museum och Kiviks Musteri, fick lära sig mer om hur jorden utvecklats under miljoner år. Geoforum Skåne har även fått ytterligare finansiering för att kunna fortsätta utveckla projektet Geokids på fler ställen i Skåne, tillexempel i Höör. Det absolut bästa sättet att hålla reda på framtida aktiviteter, tävlingar och info om när och var Geokids blir bokningsbart är via Geoparks Skånes facebooksida.

Vi ser fram emot att följa Geokids framtida utveckling och hoppas att kunna se verksamheten på ännu fler ställen i Skåne!

 

EU-finansiering kan vara aktuellt att söka för näringsliv, organisationer, kommuner eller projekt. Kika gärna in på vår sida om “EU-finansiering” (på europadirektsydskane.se) där vi samlar länkar, artiklar med goda lokala exempel och tipsar om möjligheter för olika aktörer. Här hittar du även information om webbinarium-serien för näringsliv, ”Vägen till pengarna”, som vi sänder tillsammans med Innovationscenter för landsbygden.