Glad sommar och en tillbakablick på vårens aktiviteter!

Nu har det blivit dags för semester och den svenska sommaren är i full gång. Vi vill önska alla en underbar ledighet fylld av ljumma kvällar och händelserika dagar. Vi vill även bjuda på en tillbakablick på vårens aktiviteter där vi mött såväl lokalt näringsliv, allmänhet och skola i Sydöstra Skåne. I detta inlägg får du även länkar till inspelningar av vissa av våra event, perfekt sysselsättning för en regnig sommardag.

Vägen till pengarna

Det finns flera möjligheter för lokalt näringsliv att söka finansiering från EU, men många tycker att det svårt att veta hur man ska göra och vilken typ av ansökningar som passar just dem. Vi och Innovationscenter på landsbygden håller därför i lunchwebbinarer på ämnet. Har du missat något avsnitt? Se dem på vår Youtubekanal! Under våren handlade våra webbinarium om produktion av förnyelsebar energi, expertkompetens för att utveckla en innovationsidé, tips att skriva EU-ansökningar, LEADER-finansiering, lokal utveckling, grön näring och mycket mer. (219) Europa Direkt Sydskåne – YouTube

 #YouthDayEU2022 Sydöstra Skåne, 20/5

Den 20 maj var det äntligen dags för vår ungdomskonferens i Ystad gamla rådhus. 154 ungdomar fick lyssna på spännande talare som EU-parlamentarikern Helené Fritzon samt EU-kommissionens chef för ungdomsprogrammen Jadranka Vucovic Johnsson, vara med i demokratiworkshops och äta pizza. Resultaten från demokrativerkstäderna, tankar och visioner kring Europas framtid, presenterades sedan för Helene Fritzon och Jadranka Vucovic Johnsson. Ett sätt att låta unga i Sydöstra Skåne höja sina röster så att de hörs hela vägen till Bryssel!

Läs mer och se bilder från dagen >> Välbesökt ungdomskonferens i Ystad | Ditt EU

EU-föreläsningar i skolan

Under vårterminen har vi besökt flera klasser på gymnasium i Sydöstra Skåne för att berätta hur EU fungerar och vilka möjligheter unga har inom EU. Det har blivit väldigt roliga möten med nyfikna och engagerade elever! Här finns lite bilder från vårens skolbesök >> Vi kommer att fortsätta med våra uppskattade föreläsningar under hösten, vet du en klass som vill få besök? Läs mer om våra olika föreläsningsupplägg här >>

#YoungVoices4Europe

Ungas röster behöver höras mer i samhället. Dels för att visa att vuxenvärlden lyssnar på dem – och dels för att vi behöver den kreativitet och kraft som finns hos unga för att skapa en bättre framtid. I år är det EU:s ungdomsår med ett extra stort fokus på ungas röster. Under våren arrangerade vi novelltävlingen #YoungVoices4Europe. En skrivtävling om visionen för en bättre och mera hållbar framtid utifrån EU:s prioriteringar. Den 29/9 på Europeiska språkdagen kommer vinnaren i tävlingen att läsa högt från sin novell och ta emot sitt pris under ett inspirerande event i språkets tecken.

Europadagen, 9/5

Vi firade ”EU:s födelsedag” med tårta i Simrishamn där unga besökare fick berätta om sin framtidsvision för Sydöstra Skånes hörn av Europa. Tillsammans med de övriga Europa Direktkontoren i Skåne skapade vi även en videokampanj för att lyfta inspirerande exempel på projekt som med hjälp av EU-finansiering kunnat påverka samhället positivt på lokal nivå. Se filmerna här: Europadagen 2022 – Europa Direkt Sydskåne (europadirektsydskane.se) Vi har även varit ute på flera andra platser i våra kommuner med infobord och medborgardialog under våren. Håll utkik i kalendariet när vi besöker din kommun i höst.

Cykelcirkus, EU och mobilitet på Sövde badplats, 11/7

Foto av Cirkus by me: Alex Hinchcliffe

I mitten av juli upprepade vi förra årets lyckade koncept att kombinera kultur och EU ute i grönskan. Besökarna fick ta del av såväl cykelcirkus som att prova elcyklar och få information om hur de kunde följa sina drömmar och jobba ute i Europa! Läs mer: Utomhusevent: Cykelcirkus, EU och mobilitet på Sövde badplats, 11/7! – Europa Direkt Sydskåne (europadirektsydskane.se)

Praktikanter

Fatlinda, Tom och Adam

Kanske har du träffat våra praktikanter Fatlinda, Tom och Adam under våren? Att samarbeta med universitet i vår region ser vi som ett bra sätt att både ge unga personer viktig arbetslivserfarenhet och att låta dem inspirera unga i våra kommuner med EU-föreläsningar och ungdomsdialog. Ett stort tack för allt ert goda arbete under våren!

Vi ses efter sommaren!

Vi planerar flera spännande evenemang under hösten. Inte minst vår kulturkonferens som skulle ägt rum i juni men nu istället äger rum senare i höst. Håll utkik i kalendariet här på hemsidan efter höstens aktiviteter och event

Än en gång, ha en underbar sommar!

/Europa Direkt Sydskåne