Lär känna Europa Direkt Sydskånes nya praktikanter

Bild på de två nya praktikanterna

Vi är glada över att ha fått två nya praktikanter här på Europa Direkt Sydskåne, Elmer från Europastudier på Malmö Universitet och Victoria som studerar mänskliga rättigheter på Lunds universitet. Båda är intresserade av såväl matlagning som EU. Vi ställde några frågor till dem för att ta reda på lite mer om vilka de är, vad de är intresserade av och vad de förväntar sig av tiden hos oss.

 

Berätta lite om dig själv!

Victoria: Jag heter Victoria, är 25 år och från 2018 bor jag i Lund. Samma år började även jag studera på kandidatprogrammet i mänskliga rättigheter på Lunds Universitet, sedan dess har jag även läst en kurs i moralfilosofi och en i genusvetenskap. När jag inte pluggar engagerar jag mig i studentlivet. Där har jag gjort allt från att sätta ihop menyer och tillagat mat till tre- eller fem-rätters middagar för 50 till 250 personer till att organisera baler för 500 till 1000 personer.

Elmer: Jag heter Elmer Bogarve, är 21 år gammal och har studerat Europastudier på Malmö Universitet sedan höstterminen 2019. Jag bor i Malmö men växte upp i Svedala innan jag flyttade till Lund där jag har spenderat majoriteten av mitt liv. Denna termin studerar jag dock inte utan har fått möjligheten att praktisera och lära mig om det administrativa yrkeslivet som förmodligen ligger framför mig. På fritiden älskar jag att laga mat och umgås med mina vänner. Något av det bästa jag vet är att ha middagar med mina kompisar då vi får slappna av, prata och njuta av vänskapen. Jag är även mycket intresserad av musik och film och stannar ofta uppe för att jag har fastnat för någon serie.

 

Hur ser ditt intresse ut för EU-frågor?

Victoria: Mitt intresse för EU startade under 2013 när jag träffade min närmsta vän som bodde med sin familj i Bryssel. Hennes föräldrar jobbade för EU och vi hade många intressanta samtal som öppnade upp den världen för mig. Min kärlek för Bryssel växte sig stor och med intressen sedan innan för migrationspolitik och säkerhet blev intresset för NATO större.

Idag handlar mina hjärtefrågor främst om människor och deras rättigheter, hur var människa har rätt till sina mänskliga rättigheter och hur dessa människor – som EU-medborgare – ska kunna infria dem. För att kunna infria sina rättigheter, och kunna leva ett värdigt liv, behöver vi också leva i en hållbar miljö. Därför ligger även miljöpolitik mig varmt om hjärtat. Jag anser att vi alla kan göra något för att bidra till en bättre värld, både miljömässigt men även människorättsligt.

Elmer: Mitt intresse av EU-politik startade under flyktingkrisen i 2015. Denna kris öppnade mina ögon för behovet av gemensam policy i vissa områden för att skapa ett rättvist och utförligt system. Längre fram är mitt hopp at fokusera mig mer på antingen flyktingpolitik eller miljöpolitik då dessa områden involverar akuta besluttagande med stor vikt för vår framtid.

 

Vad tror du att du får med dig från att arbeta på Europa Direkt Sydskåne?

Victoria: Det jag ser att Europa Direkt Sydskåne främst kan ge mig med en praktikplats är att sätta kunskaper från mina studier i en mera verklig kontext. Jag ser det också som människorättslig utbildning, genom att belysa värdet av att vara medlem i EU. Den kunskap och trygghet som EU ger dig såväl på en personlig, lokal nivå och även på en större, internationell nivå. Något som jag även ser som en viktig del i arbetet på Europa Direkt, som jag kan bistå med, är spridningen av information. Mitt intresse för människorättslig utbildning handlar inte bara om just mänskliga rättigheter, utan även att sprida relevant fakta och bidra med kunskap på ett lättillgängligt sätt. Jag lever mycket efter filosofin att man alltid kan lära sig något nytt, vilket jag vill vara en del utav för alla er som läser och följer Europa Direkt Sydskånes kanaler.

Elmer: Jag tror att jag kommer att lära mig mycket under denna praktik då jag får distans från de akademiska perspektiven och istället får chansen att faktiskt se vilken inverkan EU:s politik har på den kommunala nivån. Det ska bli roligt att få dela med mig av det jag har lärt mig men också att få lära mig av andra hur de praktiska aspekterna av politik utförs. Jag ser fram emot att uppleva hur EU sträcker sitt inflytande över vår kontinent och hur det administrativa arbetet fungerar i en kontorsmiljö.

Vi önskar Victoria och Elmer varmt välkomna till Europa Direkt Sydskåne och våra sydskånska kommuner!

Lämna ett svar