Rösta fram den bästa filmen i LUX Audience Award

Tecknad filmprojektor

Nu har du som filmtittare möjlighet att rösta fram din europeiska favoritfilm för 2020. LUX Audience Awards ersätter det gamla LUX-priset som delats ut sedan 2007 och nu kan du rösta fram din favorit av de nominerade filmerna.

Europaparlamentet har i samarbete med europeiska kommissionen, Europeiska filmakademin och Europa Cinemas anordnat priset och nominerat tre finalister som alla kan rösta på här.

Det första alternativet är den danska filmen Another Round (Thomas Vinterberg) med Mads Mikkelsen i huvudrollen, som följer fyra lärare som bestämmer sig för att dricka alkohol varje dag för att se hur det kommer påverka deras liv och jobb. Collective (Alexander Nanau) är en rumänsk dokumentärfilm som följer ett antal journalister och deras avslöjanden om korruption och bedrägeri i samband med en nattklubbsbrand i Bukarest. Det tredje och sista alternativet är Corpus Christi av den polske filmskaparen Jan Komasa. Den unge Daniel har haft en tuff uppväxt och sitter på en ungdomsanstalt. På anstalten har han en spirituell upplevelse som får honom att vilja bli präst, något som visar sig vara svåruppnått med hans kriminella bakgrund.

Syftet med Lux Audience Award är att lysa upp (det latinska ordet för ljus är lux) den europeiska integrationen och att underlätta distributionen för filmer inom EU. Bland tidigare vinnare finns den svenska produktionen Sameblod från 2017.

Dessutom har alla som röstar chansen att vinna en plats på prisceremonin som hålls vid Europaparlamentets kontor i Strasbourg i slutet av april, samt Europeiska filmakademins ceremoni i december.

Har du sett någon av filmerna, och vilken var din favorit? Röstningen är öppen fram till den 13 april.

Lämna ett svar