Möjlighet för utbyte mellan unga entreprenörer och etablerade entreprenörer inom EU

Initiativet ”Erasmus för unga företagare” sätter samman unga entreprenörer som vill arbeta  i övriga Europa och etablerade entreprenörer som vill vara värdar. I detta inlägg har vi intervjuat en ung företagare från Skåne som åkte till Amsterdam och en etablerad entreprenör i Lund som fick besök från Serbien.

Om du är en ung företagare som startat företag inom de senaste tre åren, eller funderar på att starta ett företag, kan du ansöka om ett utbyte i ett annat europeiskt land. Utbytet kan sträcka sig från en månad till ett halvår och du kan söka finansiering för resa och boendekostnader.

Vill du vara värd till en ung företagare från övriga Europa ska du själv vara en erfaren entreprenör och ha drivit din verksamhet i minst tre år.

Mer information och ansökan för både unga entreprenörer och värdar >>

Foto: Steven van Rij

Vi ställde lite frågor till Franzizka Fink från Malmö som åkte till Amsterdam under sommaren förra året för att jobba på sin idé på ett IT-företag.

Berätta hur du kom i kontakt med initiativet?
”Jag undersökte möjligheterna att åka utomlands förra våren, för jag vill göra något den sommaren. Jag hittade utlysningen av en slump och kollade igenom ansökningskriterierna. Det verkade inte så svårt, först fyllde jag i lite information om mig själv. Sedan skulle man skicka med en affärsplan, det var det som tog längst tid. Jag skickade med säkert 30 sidor, men sedan fick jag höra att det hade räckt med bara 2–3 sidor.”

Berätta lite mer om din företagsidé?
”Min idé är att starta en bostadsportal för studenter, då jag upplevde att det var väldigt krångligt att hitta en lägenhet då jag flyttade från Tyskland till Sverige. Det fanns så många bostadsköer och sidor att registrera sig på för att hitta en lägenhet, så jag tänker mig en bostadsportal för att göra det lättare för studenter, särskilt utbytesstudenter, som söker bostad.

Hur tänkte du när du valde mellan olika företag?
”Jag blev antagen till programmet och fick tillgång till listan på potentiella företag att göra utbytet på. Jag skrev till många olika företag, tills jag hittade ett IT-företag i Amsterdam som verkade vara en bra match, och de var villiga att ta emot mig.”

Har du några tips till andra unga som vill söka?
”Det viktigaste om man vill ansöka tycker jag är att verkligen tänka igenom vad du vill ha ut av utbytet och vara förberedd. Samma gäller för företag som vill vara värdföretag, att de i sin tur tänker igenom vilken nytta de kan ha av din kompetens. Nu gick det bra för mig, jag fick många bra tips och de var hjälpsamma, men de hade säkert kunnat hjälpa mig ännu mer om jag lagt ner mer tid på att tänka igenom vad jag ville lära mig mer specifikt.”

Varför ska man söka sig till ett utbyte?
”Jag skulle verkligen rekommendera det till vem som helst som har en idé de tror på. Utbytet blir i förlängningen som ett stipendium att jobba med din idé, och med det finansiella stödet man får, så att hyran är betald och du kan fokusera på vad du vill göra. Om du har tid och möjlighet, och inte riktigt vet vad du ska göra, är det ett jättebra sätt att göra en annorlunda praktik på. Man lär sig mycket, speciellt eftersom man åker utomlands också, så lär man sig hur det funkar med affärsmöjligheterna i det landet och hur kulturen ser ut där.”

Vi passade även på att ställa lite frågor till Mieke Renders som har erfarenhet av att ta emot en ung entreprenör från ett annat land.

Photo: Dana Moica

Var arbetade du när du provade på att samarbeta med en ung entreprenör genom initiativet?
”Jag arbetade med TransEuropeHalles Trans Europe Halles, ett europeiskt nätverk av konstorganisationer. Vi arbetade över hela Europa med huvudkontor i Lund.”

Berätta hur det gick till och varför du var med i initiativet?
”En av mina kollegor berättade om möjligheten att ta emot en ung entreprenör som får finansering via EU. Eftersom jag själv är entreprenör kunde jag ta del av initiativet och ansöka. Vi fick då kontakt med en ung man från Serbien som ville arbeta med kommunikation och webutveckling. Han arbetade med oss under cirka ett halvår och det var en mycket positiv erfarenhet. Nu arbetar jag i ett nytt företag i Västergötland och vi har ansökt igen, denna gång blir det ett samarbete med en ung entreprenör från Spanien.”

Vad blev den positiva effekten av initiativet?
”Jag tycker att det är bra att arbeta med människor från andra kulturer. Det ger nya infallsvinklar. Det var även positivt att samarbeta med en person som är entreprenör, någon som tar egna initiativ. Unga personer har mycket bra idéer som bidrar till organisation, de ser på världen på nya sätt

Har du några tips till andra som vill delta i initiativet?
”Tänk på att du både ska vilja dela med dig av dina egna erfarenheter och lyssna på vad den unga entreprenören har att säga. Du och din organisation ska vara öppen för att lära nya saker av personen ni tar emot.”