MUCF-dagarna 2020 – torsdagens ämne: Ungas utsatthet

mental hälsaDenna vecka har MUCF (myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor) haft sina temadagar, de har bland annat pratat om EU:s ungdomsstrategi. I torsdags var det dags att prata om det mycket viktiga ämnet Ungas Utsatthet.

MUCF har varje år de senaste 15 åren tagit fram en rapport som rapporterar om ungas hälsa, så kallat Fokus-rapporten. I år, Fokus-20, fokuserade rapporten på sexuella trakasserier i utbildningsmiljö. I rapporten fick unga tjejer, killar och HBTQ-personer berättar sina berättelser, både när de själva blivit utsatta och när nära vänner blivit utsatta för sexuella trakasserier.

Viktoria C Wahlgren, senior utredare vid MUCF, berättar att enligt Nationella Ungdomsenkäten 2017, en enkät genomförd av MUCF där 20.000 ungdomar tillfrågades, uppgav 60 % av alla tjejer att det någon gång blivit utsatta för sexuella trakasserier, även 18 % av tillfrågade killar har någon gång blivit utsatta.

Viktoria är en av många utredare vid MUCF som tagit fram rapporten tillsammans med ungdomar. I rapporten berättar unga i grundskolan att de bland annat önskar mer förebyggande arbete under skoltiden och fler vuxna i skolmiljön.

Det finns möjlighet att läsa rapporten och ta del av undersökningar och ungas berättelser. Man kan även se seminariet på MUCF’s youtubekanal. Där kan du även ta del av de andra seminarium MUCF hade under sina temadagar.

Lämna ett svar