En EU-lektion med kreativ touch

Exempel från presentationen

Våra elever behöver under sin tid i skolan uppnå många kunskapskrav. Läroplanen genomsyras även av ett förhållningsätt till en framtid som ska präglas av hållbarhet och demokrati. En annan aspekt är att våra elever ska få med sig förmågor som de har nytta av i skolan och även i sitt fortsatta arbetsliv – oavsett vilken karriär de väljer. Dessa ”framtidsförmågor” handlar bland annat om problemlösning, kreativitet, samarbetsförmåga och digital kompetens.

Därför har vi på Europa Direkt Sydskåne tagit fram ett upplägg för en lektion som både involverar kunskapsområden från läroplanen och tränar elevernas framtidsförmågor. Du laddar ner presentationen här: Presentation (PDF)

Vi kommer gärna ut och genomför denna presentation med din klass under en lektion.

Just nu har vi en hållbar poesitävling som eleverna har möjlighet att tävla med sina bidrag – ”#YoungPoets4Europe”. Detta ger ännu en nivå i deras lärande. Studier visar att elevers motivation påverkas av om deras lärande är ”på riktigt” och når utanför skolans väggar. Två vinnare kommer att få stipendium på 5000 kronor och möjlighet att få framföra sin poesi på vårt event under Europeiska språkdagen. Sista dag att skicka in sitt bidrag är 15/9!

Presentationen och lektionsupplägget är framtaget för att ge en rolig bas för detta uppdrag. Den innehåller allt från fakta, länkar och film i hållbarhet och digitalisering (två av EU:s direktiv) till gruppdynamiksövning, kreativa övningar och tips för hur du spelar in film på ett bra sätt.

Här laddar du ner bildkort till den kreativa övningen i presentationen: inspirationsbilder (PDF) >>

Vi har även tagit fram en lärarhandledning till lektionen som du laddar här: Lärarhandledning (PDF) >>

Vill du boka in oss för att komma ut och hålla en lektion med din klass? Mejla till: europadirekt@sjobo.se

Lycka till!